Luchtstroming over galvanisch bad.to-improve-logo

Luchtkussen tegen uitdamping.

Gecontroleerde luchtstroming, aerodynamica, over galvanische baden kan uitdamping reduceren en de luchtkwaliteit verbeteren. De opdracht is: Verminder de uitdamping van galvanische baden met een temperatuur van 80 C, en bespaar op energie kosten in de fabriekshal. Het uitdampen van de baden werd mede ingegeven door de ARBO wetgeving. Simuleer de luchtstroming met een gepatenteerde jet van To Improve.

To Improve.001IMG_2645

Stromings berekening galvanisch bad

Via simulatieberekeningen beoordeelde Physixfactor luchtstromingspatronen en de daarbij optredende luchtsnelheden boven het warme bad voor een standaard systeem en het To Improve systeem. De aerodynamische simulatie van verdamping en de daardoor te verwachten concentraties van damp gaven een hogere concentratie direct boven het bad bij het systeem van To Improve. Een hogere dampconcentratie direct boven het bad zorgt voor minder verdamping, terwijl een kleiner afzuigdebiet verspreiding van damp naar de omgeving voorkomt. Beoordeling van verschillende varianten (uitblaassnelheid, inblaashoek) leidde tot verdere optimalisatie van het push-pull systeem.

FEM simulatie en energie besparing

Uit de simulaties werd een instelling bepaald die in de praktijk is getest. De effecten die in de simulatie te zien waren, werden in de tests in de fabriekshal gezien. De instellingen resulteerden in een energie-besparing van meer dan 25%, en de uitdamping en vermenging met de omgevingslucht verminderde met hetzelfde percentage. Een bijkomend voordeel was dat het ventilatiesysteem in de fabriekshal op een lagere stand kan werken, dus de energie besparing gaat hier dubbel op!