Expertise Stroming- en Warmtesimulaties:

Met fluid dynamics simulation, stromingssimulaties of CFD berekeningen kunnen bijvoorbeeld luchtbehandelingen worden geanalyseerd. De temperatuur kan een drijvende kracht zijn voor luchtbewegingen, en bijvoorbeeld in koelmachines kan het belangrijk zijn om de thermische stroming van de lucht te simuleren. Deze bewegingen kunnen bijzonder goed met een Finite Element Method (FEM) worden benaderd, en geven inzicht in het gedrag van het systeem. Als de stroming gepaard gaat met grotere snelheden dan spreekt men over geforceerde stroming, bijvoorbeeld rondom vleugels van vliegtuigen. Wist u dat Boeing Computational Fluid Dynamics (CFD) gebruikt om zijn vliegtuigen te ontwerpen? En wist u ook dat deze nieuwe vliegtuigen steeds minder in windtunnels getest worden? Kortom, CFD simulaties zijn een betrouwbare methode om allerlei stromingen te simuleren.

Physixfactor heeft ervaring opgebouwd in fluid simulation en CFD berekeningen in combinatie met testen in de praktijk. Belangrijk bij dit type simulaties is dat men een test situatie kan nemen als ijkpunt voor de interpretatie van de resultaten, met name voor de berekening van de drukval of druk verlies in afsluiters en leidingen. Ook kan men stromingen die door convectie worden onderhouden met een nauwkeurigheid simuleren van beter dan 5% bijvoorbeeld bij de bepaling van de warmteoverdrachtscoëfficiënt, heat transfer! Dit stelt wel eisen aan de opzet en opbouw van de simulatie (en computer), maar is tegenwoordig haalbaar, ook voor uw toepassingen. Uiteraard spelen dimensieloze grootheden een rol bij elk stromingsprobleem. Het is van belang om voor elke stromingssimulatie het Reynolds getal, te bepalen. Als warmtestroming een rol speelt dan is het Nusselt getal, het Grashof getal en het Prantl getal bijvoorbeeld van belang als voorbereiding voor een goede opzet van de simulatie.

Voorbeelden uit de praktijk:

  • thermische stroming en dichtheid variaties in lange schoorstenen
  • heat transfer en luchtbehandeling in medische apparaten door natuurlijke convectie.
  • stromingssimulaties over galvanische baden, de isolerende deken.
  • stroming en drukverloop in een centrifugaalpomp.
Centrifugaalpump

Voorbeeld van een centrifugaalpomp voor medische toepassingen.

Physixfactor simuleert op een krachtig werkstation met 12 cores, en 128 Gb aan RAM geheugen en gebruikt daarbij de modernste solvers. Voor CFD simulaties is dit een vereiste om u snel en accuraat van dienst te kunnen zijn.

Onze bedrijfsfilosofie is opgebouwd rond enkele belangrijke kernwaarden waarop u ons na elk flow project mag beoordelen:

  • We zijn gericht op kwalitatieve, maar ook praktische oplossingen die onmiddellijk bruikbaar zijn. Met name in het gebied van stromingsleer is dat uitermate belangrijk.  Op deze manier hebben onze diensten een maximale toegevoegde waarde voor onze klant, ook in de HVAC industrie.
  • Physixfactor is zeer pragmatisch ingesteld. Innovatie zit in het DNA. Altijd bereid om de plannen en activiteiten aan te passen als dat nodig is om het beste resultaat voor u te realiseren.
  • Vlotte en korte communicatie lijnen met klanten. Hierdoor worden multidisciplinaire projecten snel en kostenefficiënt uitgevoerd.
  • We hebben een ondernemende instelling, en zijn bereid om verantwoordelijkheid te dragen voor de project resultaten.